Samhällsvetenskapsprogrammet

På Samhällsprogrammet på Mikael Elias Teoretiska Gymnasium lär du dig förstå och analysera orsaker och konsekvenser av viktiga samhällsproblem. Vi har ofta gästföreläsare, genomför studiebesök och använder oss av många olika examinationsformer för att vrida och vända på olika perspektiv. Du lär dig att argumentera och uttrycka dina åsikter väl i både tal och skrift likväl som att du lär dig människans roll och påverkansmöjligheter i samhället. På Mikael Elias Teoretiska Gymnasium jobbar vi även aktivt med internationalisering för att lyfta blicken från Sverige ut till världen.

När du har studerat klart hos oss kan du välja att studera vidare för att, till exempel, bli psykolog, socionom, statsvetare, beteendevetare, polis, lärare eller personalvetare.

På Mikael Elias i Sundsvall erbjuder vi inriktningarna Samhällsvetenskap och Beteendevetenskap. Förutom inriktning kan du dessutom välja olika programfördjupningar beroende på vad du är intresserad av och vad du vill specialisera dig inom. Väljer du programfördjupningen Samhällsvetenskap får du en bred samhällsvetenskaplig bas att stå på inför framtiden. Om du istället väljer programfördjupning Beteendevetenskap fortsätter du att specialisera dig inom psykologi, filosofi och sociologi. Vår tredje programfördjupning, Global hållbarhet är en profil för dig som skulle vilja lära dig mer om hur vi kan göra vår värld mer ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar. Se en förenklad poängplan till höger eller ladda ned hela poängplanen för att få detaljerad information om kurserna och exempel på vilka kurser som vi erbjuder som individuella val.

Samhällsvetenskapsprogrammet hos oss passar dig som är intresserad av:

  • Samhällsförhållanden i Sverige och resten av världen
  • Demokrati, politik, etik, genus och miljö
  • Möjligheterna att bygga ett hållbart samhälle
  • Studier och forskning inom statsvetenskap, juridik, psykologi, historia m.m.

Poängutrymmet för samhällsvetenskapsprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng
Programgemensamma karaktärsämnen 300 poäng
Inriktning: Samhällsvetenskap 450 poäng
Inriktning: Beteendevetenskap 450 poäng
Programfördjupning 300 poäng
Ladda ner poängplan
Intresseanmälan