Våra elever berättar

Våra elever är de som bäst kan beskriva livet på skolan. Här berättar några av dem vilket program de studerar och varför de valde Mikael Elias Gymnasium.

Ellinor läser Samhällslinjen med inriktning Beteendevetenskap

Ellinor T

Jag valde Samhällslinjen då jag kommer vilja ha ett arbete som involverar människor. Jag är intresserad av att just de samhällsvetenskapliga ämnena såsom politik och historia. Jag tyckte även beteendeinriktning var ett självklart val då jag är nyfiken på det mänskliga beteendet, samtidigt som man får en stor variation på skolarbetet. Anledningen till att jag föll för just Mikael Elias beror främst på skolans storlek som skapar en bra gemenskap, samt den familjära känslan man fick genom att bara stiga in i entrén.

Jag läser bl a samhällskunskap, religion och historia, men även beteendekurser så som filosofi, psykologi, sociologi och ledarskap. Eftersom Mikael Elias är en teoretisk skola så har inte vi någon praktik, utan vi fokuserar istället på den teoretiska delen med förberedelse inför högskolan. Vi jobbar mycket med schoolsoft och andra tekniska hjälpmedel där vi får direkt feedback på vårt arbete. Vi får också vara med och påverka upplägget på våra studier.

Överlag är det ganska unga lärare på skola, vilket gör att man får en bättre kontakt med dem och att de faktiskt förstår dig lättare. En annan viktig sak som jag tycker lärarna lever bra upp till är att de alltid stöttar och puschar en lite framåt i skolarbetet. Eftersom vår skola är nyrenoverad så är lokalerna väldigt fräscha. Alla klassrum är målade i vitt, vilket känns uppiggande. De är även högt i tak och stort utrymme i alla klassrummen. Sammanhållningen i klassen är väldigt bra. Alla kan prata och umgås med varandra, och alla kan vara sig själva.

Jag gick hela grundskolan ute på landsbygden, så att börja gymnasiet inne i Sundsvalls centrum innebar en viss förändring. Även fast bussresorna idag kan vara ganska långa så ångrar jag inte mitt val. I klassen jag går nu kände jag knappt någon alls, vilket gav mig en nystart där jag har fått chansen att lära känna massa nya underbara människor.

Jag kommer jag garanterat att plugga vidare. Mitt favoritjobb är att jobba som polis så som narkotikapolis eller kriminolog, detta då jag älskar spänning och är alltid nyfiken när saker händer. Just nu lutar det dock mot lärare istället. Detta på grund av att jag gillar att jobba samt socialisera mig med människor och jag har alltid gillat skolan, samtidigt som jag tyckt att lärarna verkar ha en fin gemenskap med varandra i en trevlig miljö och bra sammanhållning.

Mitt bästa minne från gymnasiet är än så länge projektresan till Zanzibar som jag var på i februari. Den resan spenderades med två veckors fältstudier som bland annat jämställdheten på ön och vattenproblemet. Under resan fick vi besöka några elevers hus, vara med på lektioner, lyssna på en kvinnoorganisation och mycket mer. Denna resa var absolut mitt bästa minne med erfarenheter som kommer finnas med livet ut.

På Mikael Elia jobbar vi mycket med tekniska hjälpmedel och får bra feedback, med stöttande lärare där utveckling står i fokus. Jag gillar att jag kan påverka mina studier vilket får mig mer motiverad. Jag känner även att jag blir väldigt bra förberedd inför högskolan. Men den absolut viktigaste anledningen till varför jag rekommenderar skolan är att man får en bra gemenskap, en sammanhållning, och man inte smälter in i mängden, utan alla kan sticka ut på sitt sätt. Det viktigaste med en skola är att man faktiskt trivs och känner att man vill gå upp på morgonen för att ta sig dit, det ändå är där man spenderar största delen av sin tid. Att jag trivs är och kommer alltid vara det viktigaste för mig, och det gör jag på Mikael Elias Gymnasium.

Josefine Dahlberg läser tredje året på naturvetenskapsprogrammet

Jag valde Mikael Elias Teoretiska Gymnasium i Sundsvall för att jag inte ville vara en i mängden, som man lätt blir på en stor skola. Jag gillade också det fanns möjlighet att åka på resor med skolan då jag tycker det är roligt att lära mig nya språk och uppleva nya kulturer. 

Jag valde naturvetenskap för att jag ville ha alla dörrar öppna. Jag läste biologi 1 och 2, kemi 1 och 2, fysik 1a och 2 samt mattematik 1c, 2c och 3c. Jag valde också att läsa en naturvetenskaplig fördjupningskurs, matte 4 och 5, moderna språk 4 och engelska 7. Vi läste också svenska 1, 2 och 3, engelska 5 och 6, moderna språk 3, idrott och hälsa 1, historia 1b, religion 1 och samhällsvetenskap 1b. I alla kurser hade vi olika examinationstyper, från vanliga skriftliga prov, till att göra filmer och olika podcast. Det har varit en bra variation.  

Tack vare att vi i början av årskurs ett fick åka på en kick off med klassen, lärde vi känna varandra snabbt. Jag har haft en väldigt bra relation med mina lärare, som hjälpt mig att prestera bra. De är tillmötesgående och lyssnar om man behöver hjälp. Jag har fått bra feedback som hjälper mig vidare. Lärarna har också varit väldigt bra på prata med varandra och se till att vi inte har alla examinationer på en och samma vecka. 

Jag flyttade in till Sundsvall från en liten by när jag började gymnasiet. Jag bor ihop med min syster och vi sköter matlagning och städning och sådant tillsammans. Eftersom jag redan hade börjat spela fotboll med ett lag i samma stad sedan ett år tillbaka så hade jag redan en del kompisar. 

Tack vare min breda utbildning står alla dörrar öppna. Jag funderar lite på läkare eller civilingenjör, men det kan lika gärna bli något helt annat. Kanske advokat. Till hösten kommer jag att börja plugga på ett amerikanskt universitet som heter University of Mary. Där kommer jag att både studera och spela fotboll för skolan. 

Ett av mina bästa minnen är från vår språkresa till Ibiza. Där bodde jag i en spansk familj och åt hemlagad spansk mat och hade det roligt. Vi paddelsurfade, åkte runt till öar i närheten med en sightseeing båt, gick på hippiemarknader och shoppade. Dessutom fick jag verkligen sätta mina spanskakunskaper på prov och det visade sig att jag kan mer än jag trodde. Inte nog med att hela resan var helt underbar, så har jag fått vänner för livet och jag vet att jag alltid har en extra familj när jag besöker Ibiza igen.   

Jag rekommenderar Mikael Elias i Sundsvall. Alla på skolan vill se dig lyckas, och jag har mycket att tacka mina lärare att det har gått så bra som det gjort för mig. På Mikael Elias är skolan i fokus, men det händer så mycket annat också som gör att de tre åren bara springer iväg: halloween, nobeltävlingar, aktivitetsdagar, tävlingar om vem som får gå ut först från trappan etc. Man har alltid något speciellt att se fram emot.