Naturvetenskapsprogrammet

Väljer du Naturvetenskapsprogrammet på Mikael Elias Gymnasium i Stockholm kan du vara säker på två saker: dels att du kommer att vara väl förberedd för vidare studier, och dels att du kommer att få en riktigt spännande utbildning. Hos oss får du möjlighet att läsa många intressanta fördjupningskurser som exempelvis medicin. Dessutom har vi ett väl fungerande samarbete med ortens högskolor/universitet för att säkerställa att vår utbildning ligger i linje med vad som krävs på högre nivåer och för att göra gymnasiestudierna mer utmanande och spännande.

Inriktning och programfördjupning

På Naturvetenskapsprogrammet erbjuder vi inriktningarna Naturvetenskap och Naturvetenskap och Samhälle.

I inriktningen Naturvetenskap läser du mer matematik och dessutom fortsättningskurserna i kemi, biologi och fysik. Utöver denna erbjuder vi två programfördjupningar: dels Naturvetenskap där du läser naturvetenskaplig specialisering och matematik och dels Global hållbarhet där du läser Politik och hållbar utveckling och internationella relationer. Väljer du inriktningen Naturvetenskap och samhälle kan du fördjupa dig i bland annat moderna språk, politik och samhällsvetenskap.

På Mikael Elias satsar vi på att eleverna som går hos oss skall få en gedigen högskoleintroducerande utbildning och vara väl förberedda på de utmaningar som väntar på högskola och universitetet samt i yrkeslivet. Detta görs bland annat genom specialiseringskurser med fokus på intressanta forskningsområden.

 Högskoleintroducerande forskning – naturvetenskaplig specialisering

På Mikael Elias kommer kursen Naturvetenskaplig specialisering finnas i två varianter. Beroende på kursval kan du välja att läsa eller båda eller bara en. Den första varianten är:

På Mikael Elias kommer en av inriktningarna i kursen Naturvetenskaplig specialisering fokusera på kriminalteknik och kemiska analysmetoder. I kursen tittar vi närmare på hur metoderna fungerar och hur de kan bidra till att lösa kriminaltekniska fall. Kursen blandar laborativa moment med teori och studiebesök.

Den andra varianten är:

På Mikael Elias kommer kursen Fysikspecialisering: från det minsta till det största att fokusera på kvantfysik, relativitetsteori, astropartikelfysik och kosmologi.  Vi studerar världen i olika perspektiv från de minsta partiklarna, via atomerna och ut i universum. Kursen ger dig en förberedelse för avancerade universitets- och högskolestudier. Du kommer att få kontakt med universitetens och högskolornas pågående forskningsverksamhet.

Dessa varianter av specialiseringskursen finns i programfördjupning Naturvetenskap på Naturvetenskapsprogrammet.

En lista över våra individuella val hittar du HÄR

Poängutrymmet för naturvetenskapsprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng
Programgemensamma karaktärsämnen 450 poäng
Inriktning: Naturvetenskap 400 poäng
Inriktning: Naturvetenskap och Samhälle 300 poäng
Programfördjupning poäng
Ladda ner poängplan
Intresseanmälan