Därför ska du välja Mikael Elias

Anledningen till varför våra elever trivs hos oss är många. En av dem är studiero. En annan är behöriga och välutbildade lärare som tillsammans med eleverna sätter ambitiösa men realistiska mål. Men framför allt är det vår fokus på relationer som gör vår skola unik och som gör att din resa mot studenten blir en upplevelse som är både rolig och utvecklande. Mikael Elias är helt enkelt Öviks bästa gymnasieskola!


Matematik – bäst i Övik

Vår mattesatsning innebär att vi har mindre grupper och alltid två lärare på plats i klassrummet. Efter det första året kunde vi konstatera att alla elever klarade minst E-nivån på nationella provet och 17% av eleverna i årskurs 1 kom även upp i de bästa betygen A och B.

Även våra naturelever presterar bättre än genomsnittet. Det lägsta betyget på nationella provet i årskurs 1 var ett C och 80% fick A eller B. Resultaten för alla våra mattekurser är därmed de bästa i kommunen. På SIRIS kan man jämföra olika skolors resultat i de nationella proven.


Engelska – plats fem i hela landet

Det går även bra för våra elever i språkämnen! 2016 deltog Mikael Elias Övik i Språkolympiaden, en nationell tävling i språk för både högstadie- och gymnasieelever. Våra elever i årskurs 2 och 3 deltog i tävlingen för engelska och det visade sig att vi hade det bästa resultatet på kvalprovet i hela landet. Sedan vann våra två representanter regionsfinalen i Umeå. We kicked ass för vi slog även internationella program. På riksfinalen i Malmö hamnade Mikael Elias Övik på plats 5, och det är vi mycket stolta över! Vad kan det bero på? En kombination av erfarenhet och ett stort intresse för språket och kulturen i den engelskspråkiga världen hos våra legitimerade lärare i engelska kanske är svaret.


Maten

En bra kost är viktig för att kunna orka med skolarbeten. Vi på Mikael Elias Övik vet detta, därför äter våra elever på lunchrestaurangen Bellas i Arkenbyggnaden. Ingen vanlig skolmat, alltså. Eleverna i vårt matråd är också mycket aktiva och nu ska de få välja 20 rätter som de vill ha på menyn framöver. 2016 som 2015 gav eleverna betyget 8,9 av 10 för maten, vi tvivlar på att föräldrarnas mat får lika mycket beröm! 😉


Läget

Järnvägsgatan 3 är vår adress. Mer centralt kan man nästan inte vara: mitt emellan havet, järnvägsstationen, det nya kommunhuset och Arkenbiblioteket.


Trivsel och nöjdhet

År efter år bekräftar våra elever att de stormtrivs på skolan och att de är  mycket nöjda med sin utbildning. 2016 var resultaten ännu bättre än 2015: 96% är nöjda eller mycket nöjda med skolan och 97% trivs bra eller mycket bra. 92% tycker t.o.m att Mikael Elias är mycket nära den perfekta skolan. Vilket beröm, man rodnar ju! 🙂 Men det fortsätter: 99% är trygga eller mycket trygga på sin skola och 98% tycker att de har en bra studiemiljö med studiero.

Är det stämningen, studieron,  denna speciella gemenskap bland eleverna, våra många gemensamma aktiviteter eller vårt kompetenta personal? Vi vet inte exakt, men det kan nog vara en blandning av alla dessa aspekter.


Personalen

Alla våra lärare är utbildade och erfarna. Vi har även en administratör, skolsyster, kurator och en studie- och yrkesvägledare. Tillsammans med rektorn är vårt fokus att ge eleverna de bästa förutsättningarna för att lyckas i skolan. Hur duktiga är vi då? 93% av eleverna 2016 säger att lärarna gör att de får lust att lära sig mer, 95% tycker att lärarna hjälper eleverna så att det går så bra som möjligt och 96% påstår att de digitala hjälpmedlen används på ett bra sätt i undervisningen. Hela 99% av eleverna tycker att skolan utmanar och ställer krav, vilket också förklarar varför 95% anser att skolan förbereder dem inför vidare studier på ett bra eller mycket bra sätt.

Visst är det fantastiska siffror? Men så är det kanske på alla skolor? Nej, vi på Mikael Elias Övik har alltid mycket högre resultat än de andra Mikael-Elias-skolorna. Att nästan hälften av våra nuvarande lärare var med och startade skolan 2009 är ett annat tecken på att vi har Öviks bästa arbetsplats.


Lokaler

Inte bara smart utan även snygg! Det är vår skola. Våra fräscha lokaler inbjuder till att stanna lite extra länge i elevernas uppehållsrum som har utsikt mot havet, i ljushallen där det finns mysiga soffor och grupparbetshörn samt i våra ljusa och fina klassrum. Alla våra klassrum har så klart en projektor och labbet är fullt utrustad för spännande experiment.


En digital skola

Vi på Mikael Elias Övik använder Chromebooks som våra arbetsdatorer. Chromebooks har Googles skrivprogram, är mycket användarvänliga och väger mindre än andra bärbara datorer. Googles program är online, vilket betyder att man kan komma åt sina dokument, presentationer och andra filer var man än är. Man kan även dela ett dokument för att jobba tillsammans med andra eller låta läraren följa skrivprocessen.

Vår skolplattform heter Schoolsoft. Där ser man sitt schema, kan få och skicka meddelanden, ser kommande uppgifter och prov, får sina resultat, ser lektionsplaneringen, registrerar frånvaro och hittar all information man behöver. Världens bästa almanacka, med andra ord! Genom den naturliga hanteringen av de nya medierna blir eleverna förberedda inför universitetsstudier där goda datakunskaper inte är en merit utan ett grundläggande krav numera.


Är du inte övertygad än? Skugga en elev hos oss så får du uppleva själv what the fuzz is all about! 🙂