Matte på universitetsnivå

Visst kommer ni ihåg den fina artikeln i tidningen 7 om våra naturelever som tog sig an utmaningen att läsa matte på universitetsnivå som ett individuellt val i årskurs 3? Den första tentan är skriven, men hur gick det egentligen? Vi frågade Emma, Victor och Eric.

“Jag spikade den” säger Victor. Ja, då behöver man inte fråga mer…. Eric och Emma tyckte också att tentan inte var så svår som de hade förväntat sig. Följer man undervisningen (filmade föreläsningar som hålls på Umeå universitet), tränar man tillsammans med matteläraren Sara Sjöberg och övar man med hjälp av gamla tentor klarar man sig bra, berättar de.

Eleverna medger att det är en jobbig kurs som kräver att man pluggar mer. “Man måste verkligen förstå, det går inte att komma till provet och bara ha ett hum”, förklarar Victor och Eric. “Mattekurserna på gymnasiet är betydligt lättare” inflikar Emma.

Men har man någon nytta av kursen då? Är det värt allt detta extrajobb? “Ja, flera av oss vill gå en ingenjörslinje nästa år och där lär man väl ha matte”, säger Eric. “Emma N vill bli mattelärare och då är det exakt samma kurs som ingår i utbildningen”, förklarar Emma.

När Emma N börjar läsa på universitetet behöver hon alltså inte läsa denna kurs eftersom alla våra elever som läser kursen och som får ett godkänt resultat kommer att få 7,5 högskolepoäng på sin meritlista så fort de börjar sina universitetsstudier.

Här kan ni läsa om vårt samarbete med Umeå universitet:

https://webben7.se/artikel/132537/unik-mattelosning-mikael-elias