Samhällsvetenskapsprogrammet

SONY DSC

På Samhällsprogrammet lär du dig förstå och analysera orsaker och konsekvenser av viktiga samhällsproblem. Du tränar på att reflektera, tänka kritiskt och se på saker från olika perspektiv. För att verklighetsanknyta dina studier samarbetar vi med såväl näringsliv som högskola. Vi har gästföreläsare från bland annat Folk och försvar och vi genomför studiebesök på exempelvis Historiska museet, tinget, Falu energi och vatten m.m.

Varför ska du välja att läsa Samhällsvetenskapsprogrammet på Mikael Elias gymnasium?

Mikael Elias Gymnasium är skolan för dig som vill lite mer. Du har målsättningen och vi ger dig verktygen som motiverar dig till både bra kunskapsinhämtning och de betyg som krävs för högre utbildningar. Vi högskoleintroducerar genom hela utbildningen, från källkritik i årskurs ett till akademiska uppsatser i årskurs tre.

Du får formativ bedömning i kurserna för att hela tiden veta hur du kan fördjupa dina kunskaper och komma längre.

Inriktning och programfördjupningar

Vi har valt att erbjuda inriktningen Samhällsvetenskap, där du får läsa geografi samt historia, religion och samhällsvetenskap. På så sätt är du efter gymnasiet väl förberedd för att läsa vidare på de flesta utbildningar inom till exempel humaniora, samhällsvetenskap, ekonomi, juridik och beteendevetenskap.

Inför årskurs 2 får du möjlighet att välja mellan två olika fördjupningar: juridik eller beteende. Väljer du beteende läser du psykologi, sociologi och kommunikation och väljer du juridik får du möjlighet att läsa fördjupande kurser om vårt rättssamhälle samt kursen Kriminologi.

Vad är kriminologi?

Kriminologi är det vetenskapliga studiet av brottsligheten. Fokus ligger på att förstå och förklara olika aspekter av brott och straff. En kriminolog intresserar sig för frågor om brottslighetens struktur, dess omfattning och variation över tid och rum samt vilka åtgärder som minskar brott och ökar trygghet och det är alltså sådana saker som du får lära dig i den spännande kursen kriminologi.

Vad säger eleverna om Samhällsvetenskapsprogrammet på Mikael Elias gymnasium?

amanda

Jag valde att gå Samhällsvetenskapsprogrammet för att jag inte visste vad jag ville senare i livet. Då det här programmet är ganska brett och dessutom högskoleförberedande så kändes det som en väldigt bra idé att gå det. Det visade sig också vara det perfekta valet för mig, jag har verkligen lärt mig så enormt mycket. Det blir periodvis ganska mycket plugg, men man klarar sig ändå igenom det relativt lätt eftersom det för det första oftast är roliga uppgifter man får och för det andra så är lärarna helt otroliga på att hjälpa till.

Första gången jag åkte till Mikael Elias gymnasium för att hälsa på kändes allt så perfekt för mig. Det är en liten och mysig skola med riktigt fräscha lokaler. Jag blev varmt välkomnad av lärare och elever på ett sätt som jag aldrig varit med om förut. Det kändes helt enkelt som en skola som jag skulle stormtrivas i.

Varenda lärare på Mikael Elias är faktiskt helt fantastisk. De bjuder på sig själva, vilket gör att man får ett sådant enormt förtroende för dem. Det går inte en lektion utan att man får sig ett gott skratt. Förutom att det är roligt så tycker jag att det hjälper en med utbildningen för det blir så mycket lättare att förstå när man har roligt.  Man vågar också gå till en lärare och fråga om hjälp och man får då också verkligen den hjälp man behöver.

Allt detta gör att det blir en sådan familjär känsla i skolan. Även fast plugget är jobbigt eller svårt så är det ändå alltid lika roligt och trevligt att gå till skolan. Så för dig som vill vidare i livet med tre extremt lärorika och roliga gymnasieår är det här en perfekt skola för dig.

Amanda Parling

IMG_0157mizginhemsidan

Jag valde att gå Samhällsvetenskapsprogrammet för att jag alltid har varit intresserad av frågor gällande världens samhällen, samhällets uppbyggnad och människors påverkan på världen. Genom att ha valt samhällsprogrammet så har jag fått en gymnasieutbildning som har gett mig allt och lite till. På lektionerna har vi möjlighet till diskussion angående samhällets alla frågor, således känner jag att min gymnasieutbildning har varit mycket lärorik och välgrundad.

Anledningen till varför jag valde just Mikael Elias gymnasium var främst på grund av att jag ville gå i en liten skola. Att sedan lärarna är väldigt duktiga och skolan har en mycket god arbetsmiljö som känns som ett andra hem är ett stort plus i kanten. Mikael Elias erbjuder en hög kvalitet på utbildningar för alla elever.

Det jag har uppskattat mest under mina år på Mikael Elias är min klass som jag kommer sakna väldigt mycket efter studenten. Jag ser alltid framemot att gå till skolan, främst för att få träffa mina kompisar. På Mikael Elias är klasserna relativt små, vilket bidrar till en mycket uppskattad sammanhållning inom klasserna och efter ett tag känns klassen som en andra familj. Det som jag har uppskattat mest under mina år på just samhällsprogrammet är all den nya och mycket användbara kunskapen som jag har fått. Jag känner mig väl förberedd inför en universitetsutbildning och karriär med grund i samhällsprogrammet.

Vill man ha en effektiv, lärorik, kul och utmanande gymnasieutbildning så rekommenderar jag Mikael Elias gymnasium. Här erbjuds utbildning av högsta kvalitet i en mycket god arbetsmiljö där alla får chansen att utvecklas och växa kunskapsmässigt, men också personligen.

Mizgin Akdogan

Poängutrymmet för samhällsvetenskapsprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng
Programgemensamma karaktärsämnen 300 poäng
Inriktning: Samhällsvetenskap 450 poäng
Programfördjupning 300 poäng
Ladda ner poängplan
Intresseanmälan