Ekonomiprogrammet

SONY DSC

Ekonomiprogrammet väcker och utvecklar entreprenören inom dig samt ger dig en bättre förståelse för företagens roll i samhället. Du får testa verkligheten som företagare genom att starta och driva ditt eget företag i samarbete med Ung företagsamhet. Detta program är alltså en mycket bra förberedelse för en högskoleutbildning inom ekonomi eller juridik.

UF

Varför ska du läsa Ekonomiprogrammet på Mikael Elias gymnasium?

Du som väljer Ekonomiprogrammet på Mikael Elias Gymnasium får lära dig både ekonomi och juridik. Du lär dig att kommunicera på ett övertygande sätt och får en bättre förståelse för företagens roll i samhället. För att verklighetsanknyta dina studier samarbetar vi med såväl näringsliv som högskola. Vi gör till exempel studiebesök på Handelshögskolan, Clas Ohlson, Falu energi och vatten, Grant Thornton, tingsrätten m.m.

På Mikael Elias satsar vi på att eleverna som går hos oss skall få en gedigen högskoleintroducerande utbildning och vara väl förberedda på de utmaningar som väntar på högskola och universitetet samt i yrkeslivet. Mikael Elias Gymnasium är skolan för dig som vill lite mer. Du har målsättningen och vi ger dig verktygen som motiverar dig till både bra kunskapsinhämtning och de betyg som krävs för högre utbildningar. Vi högskoleintroducerar genom hela utbildningen, från källkritik i årskurs ett till akademiska uppsatser i årskurs tre.

Inriktning och programfördjupningar

På Mikael Elias Gymnasium i Falun erbjuder vi inriktningen Ekonomi. Under första året läser alla elever på ekonomiprogrammet samma kurser,  inför årskurs 2 är det sedan dags att välja en av två programfördjupningar: ekonomi & beteende eller juridik. Väljer du ekonomi- och beteendefördjupningen läser du bland annat kurser som Ledarskap och organisation och Marknadsföring. Väljer du istället juridikfördjupningen så läser du bland annat kurser som Rätten och samhället och Kriminologi.

Kriminologi är det vetenskapliga studiet av brottsligheten. Fokus ligger på att förstå och förklara olika aspekter av brott och straff. En kriminolog intresserar sig för frågor om brottslighetens struktur, dess omfattning och variation över tid och rum samt vilka åtgärder som minskar brott och ökar trygghet och det är alltså sådana saker som du får lära dig i den spännande kursen kriminologi.

Vad säger eleverna om Ekonomiprogrammet på Mikael Elias gymnasium?

Elin

Jag valde ekonomiprogrammet av ett flertal anledningar, jag ville gå på ett brett program som jag skulle kunna stå stadigt på för att sedan komma vidare vart jag ville, detta eftersom jag inte alls hade någon aning om vad jag ville sen. Jag ville även läsa något nytt och roligt även det första året och inte bara fortsätta läsa det jag gjort i mina tidigare skolår. På så vis passade ekonomiprogramet perfekt för mig, jag fick redan från början läsa två nya och superintressanta kurser, nämligen privatjuridik och företagsekonomi. Jag har även alltid varit intresserad av ekonomi och företagande och det var såklart också en viktig anledning till att jag valde just ekonomiprogramet.

Det jag har uppskattat mest under mina år på ekonomiprogramet är att jag lärt mig så otroligt mycket nytt och intressant som jag kommer ha stor nytta av i mitt resterande liv. Innan hade jag inte en aning vad jag ville sen efter gymnasiet, men nu har jag mina aningar om vad jag faktiskt vill och tycker är kul, just för jag valde Ekonomiprogrammet!

Att jag valde att gå på Mikael Elias gymnasium var först för att jag hade hört mycket bra saker om skolan. Jag åkte och tittade på skolan och redan första gången jag satte min fot i här så kände jag mig enormt välkommen av alla elever och lärare och det är något viktigt eftersom man vill trivas på sin skola. Att det var en liten mysig skola med en härlig sammanhållning bland alla tyckte jag också var bra.

Det bästa med Mikael Elias är att alla verkligen blir sedda av både eleverna och lärarna på skolan, det är verkligen världens bästa stämning på skolan och jag tror vi alla trivs otroligt bra. Mikael Elias har också de bästa lärarna jag någonsin hade kunnat ha under den här tiden, de stöttar en och lyssnar alltid! Vi får även vara med och påverka om ungefär allt som händer på skolan och det är otroligt roligt och viktigt då det faktiskt är vi elever som ska gå här.

Om du vill gå på en liten, trivsam skola och känna en stor gemenskap med alla så är Mikael Elias helt perfekt för dig!

Elin Westman

julia

Mitt namn är Julia Westring och jag går sista året på Ekonomiprogramet här på Mikael Elias gymnasium. Jag valde att läsa ekonomiprogrammet för att jag ville gå ett brett program, men samtidigt göra något jag tycker är kul. Jag brinner för ekonomi, företagande och gemenskap och därför blev det en självklarhet för mig att göra det val jag gjorde.

Mikael Elias är lite mindre än de andra skolorna här i Falun och jag tycker det är en direkt fördel för mig. Jag tycker om gemenskapen som finns på skolan och att man har en bra kontakt med sina lärare.

Under mina tre år på Mikael Elias har jag lärt mig otroligt mycket, jag har utvecklats inom mitt sätt att studera och även som person. Jag har även fått väldigt mycket nya vänner som jag kommer ha med mig för resten av livet.

Till alla er som funderar över vad ni ska välja för gymnasium så vill jag verkligen rekommendera Mikael Elias till er, det är verkligen en skola där du har chans att utvecklas och får en bra start för vidare studier.

Julia Westring

Mattias Ellström

Jag valde att läsa på Ekonomiprogrammet för att min äldsta syster pluggade det och sa att det var riktigt kul. Sen tänkte jag också att jag ville ta en linje som ger mig potential att få ett välbetalt jobb!

Jag tycker att jag har fått lära mig väldigt mycket som man kommer ha nytta av när man senare ska söka sig till universitet, jag tänker till exempel lite annorlunda på hur företag är uppbyggda och hur mycket dem verkligen påverkar, man får en annan syn på allt ekonomiskt helt enkelt..

Att jag valde att gå på Mikael Elias gymnasium var lite av en slump, min näst äldsta syster hade varit här och kollat två år tidigare och då såg det bra ut. Sen hade jag fått höra att det var en liten skola vilket jag tyckte var bra, då kan man få mer hjälp och det blir inte lika rörigt. Nu när jag går här så är lärarna definitivt det som jag uppskattar mest med skolan. Det känns som om de verkligen försöker hjälpa dig och vill att du ska lyckas.

Vill man ha en liten skola där man får hjälp ska man välja Mikael Elias. Man lär känna andra klasser minst lika bra som sin egen och får en helt ny umgängeskrets. Lärarna är lättsamma och hjälpsamma. Dina förslag till skolan tas också upp, de struntas inte i. Maten är också bra, tacos varje dag!

Mattias Ellström

Sonny Nygårds

Jag valde Ekonomiprogrammet för att det kändes som den bästa utbildningen. Jag hade först tänkt gå Handelsprogrammet, men sen läste jag runt och såg att man inte kunde gå vanlig högskola med det programmet så då blev Ekonomiprogrammet det självklara valet.

Varför jag just valde Mikael Elias var för att jag var där och kollade på skolan innan jag började där och jag hade också hört mycket bra om skolan och det visade sig att jag inte kunde ha gjort ett bättre val.

Jag har verkligen uppskattat Ekonomiprogrammet eftersom att jag har lärt mig himla mycket bara på ett år eftersom att jag har haft så underbara lärare. Det som är bäst med Mikael Elias är alla elever som går där och lärarna som är väldigt hjälpsamma.

Jag skulle verkligen rekommendera alla att välja Mikael Elias för att det finns ingen bättre skola än vår skola!

Sonny Nygårds

Poängutrymmet för ekonomiprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng
Programgemensamma karaktärsämnen 350 poäng
Inriktning: Ekonomi 300 poäng
Programfördjupning 300 poäng
Ladda ner poängplan
Intresseanmälan