Om skolan

Mikael Elias Teoretiska Gymnasium i Örnsköldsvik är skolan för dig som vill vidare. Vi är skolan för dig som vill:

• gå natur-, samhälls- eller ekonomiprogrammet.
  • ha extra utmaningar.
  • ha lite mer hjälp av läraren.
  • nå dina personliga mål om studier och ditt drömyrke.
  • men har svårt att lyckas i mattekurser.
  • satsa på din gymnasieutbildning.
  • hitta vänner för livet, ha roligt och trivas på skolan.
  • kombinera en gymnasieutbildning med att utvecklas som ryttare och hästskötare.

Vi är skolan för dig som vill vidare. Mycket vidare!

Mikael Elias Övik slog upp sina portar 2009 med natur- och samhällsprogrammet. Sedan 2011 har vi också ekonomiprogrammet och fr.o.m läsåret 2016/2017 är vi även Öviks lokala ryttargymnasium. Vi fortsätter att utvecklas och det händer alltid mycket spännande på vår skola. Även i undervisningen! Alla våra lärare är så klart utbildade lärare och de ser till att våra elever får den bästa utbildningen.

• vår mattesatsning med mindre klasser och två lärare i klassrummet på samhälls- och ekonomiprogrammet har lett till de bästa resultaten i kommunen
  • våra elever hade det bästa resultatet på kvalprovet i engelska i den nationella tävlingen Språkolympiaden (och kom femma i riksfinalen)

På Mikael Elias Övik läser eleverna samma kurser som alla andra elever i landet, men vissa av våra individuella val utmärker sig. Inom kursen Engelska 7 får eleverna möjlighet att förbereda sig inför Cambridge Certificate, ett prov som man måste göra om man vill studera i ett engelskspråkigt land eller om man vill läsa vissa universitetskurser på engelska.

För natureleverna erbjuder vi en mattekurs på universitetsnivå i samarbete med Umeå Universitet. Eleverna som klarat denna kurs får 7,5 högskolepoäng på sin meritlista så fort de börjar sina universitetsstudier. Dessutom kan våra naturelever välja den mycket populära kursen kriminalteknik.

Eleverna på ekonomiprogrammet läser inriktningen ekonomi men vi har en tydlig och unik företagsprofil, där eleverna tar del av expertkunskapen hos våra lokala partnerföretag (t.ex. Modern Ekonomi, Elite Hotels, Nordlanders skor, Ågrenshuset m fl). Genom föreläsningar men framför allt genom regelbundna besök med meningsfulla uppgifter på ett partnerföretag får eleverna uppleva hur teorin används i praktiken. Således hjälper Öviks näringsliv till för att utveckla stans bästa ekonomiprogram.

Från och med läsåret 2016/2017 har vi även en lokal idrottsutbildning med inriktning ryttare/hästskötare. En sådan idrottsutbildning innebär att eleverna använder sina individuella val för att utvecklas på sin idrott. De elever som blir antagna till denna utbildning har två pass i veckan på skoltid som är förlagda till stallet där de utbildas av en instruktör på ÖOR. Efter tre år kan eleverna bli diplomerade hästskötare.

Läs vidare på vår hemsida för att skaffa dig en bättre bild av vår skola. Läs t.ex. vad våra förre detta elever tycker om sin utbildning och vad de gör nuförtiden, eller se vilka anledningar som finns för att välja Mikael Elias Övik eller läs om de olika programmen för att få en idé om dina framtida studier. Hör gärna av dig om du har frågor och/eller ring för att skugga en elev hos oss, så får du uppleva en helt vanlig skoldag på vår fina skola!

Hoppas vi ses på kommande Öppet Hus!

Varma hälsningar,

Personalen på Mikael Elias Övik