Våra elever berättar

Här berättar elever på Mikael Elias Karlskrona om livet på skolan och vad de vill göra i framtiden.

Klara läser sista året på naturvetenskapligt program

Klara Eklund_MEG Karlskr

Jag heter Klara Eklund är 18 år och går tredje året på naturprogrammet på Mikael Elias i Karlskrona. Jag valde linjen eftersom jag alltid varit mest intresserad av de naturvetenskapliga ämnena. Mikael Elias gav ett varmt och välkomnande intryck på öppet hus. Dessutom hade jag hört gott om skolan.

Natur på Mikael Elias följer samma studieplan som andra gymnasieskolor fast utbildningen blir mer varierad. En vanlig dag kan innebära en fysiklektion med laboration på förmiddagen och en biologiexkursion i naturen på eftermiddagen. Vi har mycket matte men även mattestugor där man kan få extra hjälp. Unikt för Mikael Elias i Karlskrona är att alla tredje-års elever har kriminalteknik på schemat. På dessa lektioner får man lära sig allt från att leta spår på en brottsplats till att analysera krutrester och fingeravtryck på laboratorium. Utbildningen är alltså båda praktisk och teoretisk med såväl diskussionsövningar som prov.

Skolan är ganska liten men vi har både luftiga lektionssalar och mysiga sällskapsrum. Efter tre år har jag lärt känna min klass och mina lärare väl. Ungefär en gång i månaden har vi någon aktivitet, till exempel nobelmiddag, välgörenhetsfika eller utomhustävlingar för att stärka sammanhållningen på skolan. Gemenskapen och tryggheten har uppmuntrat mig till att fråga andra om hjälp och ge förslag om allt möjligt. Lärarna värdesätter utvärdering och respons och jag är mycket nöjd med det stöd jag fått.

Den största fördelen med natur är att man får en bred kompetens vilket leder till oändliga möjligheter. Visst blir man lite trött efter tolv år i skolbänken men jag känner mig motiverad till att plugga vidare i framtiden efter något sabbatsår. Under gymnasietiden har jag rest på två språkresor med skolan, en till England och en till Gran Canaria. Jag har även haft en fransk student inneboende tack vare projektet som skolan medverkat i. Detta har väckt mitt intresse för utbyte med andra kulturer och nu kan jag knappt vänta tills jag reser ut i världen!

Något av det roligaste under min gymnasietid har varit de utflykter vi gjort och den friluftskurs som skolan anordnat. Tillsammans med två lärare har vi fått paddla, klättra, cykla, åka skidor vandra, och övernatta i naturen. För de som gillar äventyr så är det mesta möjligt att genomföra, bara man vill.

Jag skulle rekommendera Mikael Elias till dig som vill “vidare” efter gymnasiet. Med det menar jag att skolan öppnar dörrarna till en mängd vidareutbildningar och inspirerar dig, oavsett vilken linje du väljer och vilket mål du har. Jag har trivts fantastiskt bra och jag är säker på att du också kommer gör det!